Интервју Зорана Мијатовића за Н1 о документацији ДБ-а о злочинима ОВК над Србима на Космету

Untitled

Фото: Скриншот Н1 Зоран Мијатовић са новинаром Н1 Николом Радишићем

Бивши заменик начелника Ресора државне безбедности Зоран Мијатовић, у интервјуу тематски посвећеном формирању међународног суда за злочине ОВК, говорио је, гостујући у програму регионалне телевизије Н1, о документацији Државне безбедности у којој су , како тврди, садржане чињенице и материјали о злочинима ОВК почињеним у периоду од 1997. према српском становништву, полицајцима и војницима на Космету, као и документа која се односе на устројство ОВК, размештај, кампове, припреме, деловање, чињенице о активностима политичког крила.

“На списку потенцијалних извршилаца најтежих злочина налазило се 250 људи који су припадали ОВК, укључујући Хашима Тачија и Агима Чекуа који су познатији нашој јавности”, објашњава у интервјуу за Н1 Зоран Мијатовић, некадашњи заменик начелника Државне безбедности, преноси ова телевизија на свом порталу.

“Наводи да је највећи део података, који су достављени И Хашком трибуналу, писана документација, разне наредбе и дневници команданата ОВК.

„У тим извештајима имате оперативне акције, шта треба урадити, где поставити заседу и ко треба у њој да учествује, налози да се врши осматрање јединица ЈНА и полиције. Такође, дају се оперативни подаци да се прате одређени Албанци, који су одани властима у Србији, а има чак и предлога које људе треба ликвидирати, укључујући и Албанце“, прича Мијатовић и додаје:

„Имали су и те чувене јединице које су биле за ликвидације и имамо одређене приступнице тих људи да су они ти и ти који ће учествовати у хватању, мучењу и ликвидирању људи српске националности са потписима тих људи да припадају таквој јединици“.

Кад је реч о налозима, Мијатовић каже да „мало тога има што би подсећало на неку ОВК“.

„“Обично се ради о терористичким акцијама које су окренуте према цивилима. Основна ствар је заплашити, а не борити се за било какву срвху… Значи, понашају се као класична терористичка организација и углавном организују масовна хапшења, отимачине и формирају затворе дуж целог Косова и Метохије… изјавио је Зоран Мијатовић у интервјуу са Николом Радишићем,   новинаром Н1,

Линк ка страници сајта Н1 са аудио-видео снимком интервјуа са некадашњим замеником начелника Државне безбедности:

Извор: Н1 http://rs.n1info.com/a139235/Vesti/N1-intervju-Zoran-Mijatovic-o-zlocinima-OVK.html

Пријатељи сајта