Predstavnici AKS i Ministarstva pravde sačinili predlog izmena propisa o notarima

unnamedStručni timovi Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde saopštili su posle sastanka održanog 8. januara da je postignut sporazum o izmenama Zakona o javnom beležništvu i odredaba pratećih zakona, zbog kojih od početka primene u septembru 2014, advokati u celoj državi protestuju uz obustavu rada.

Izmena zakona samo je jedan od zahteva koje su advokati istakli na početku protesta. Tražili su i izmene propisa iz oblasti poreske politike i dogovor o modelu umanjenja višestruko uvećanih paušalnih poreza advokatima za 2014. godinu, kao i smenu ministra pravde Nikole Selakovića, uz obrazloženje da su “drskost, arogancija, nekompetentnost, te ponižavajući odnos prema advokaturi od strane gospodina Selakovića nezapamćeni u istoriji Srbije”.

Predstavnici stručnih timova nisu saopštili da li je i kakav sporazum postignut o ostalim zahtevima advokata.

Skupština Srbije trebalo bi da usvoji predlog izmena zakona, po hitnom postupku, do kraja januara.

Skupština AKS, koja je pre četiri meseca i donela odluku o stupanju u protest, jedina je ovlašćena da odluči i o njegovom prestanku, a kako je najavljeno, UO AKS će predložiti da sednica bude održana već narednih dana.

O javnobeležničkoj tarifi ni reči

Javnobeležnički model koji je Srbija uvela 1. septembra 2014, oštro je kritikovan ne samo zbog monopola notara kod sačinjavanja ugovora o prometu nepokretnosti i drugih vrsta građanskih ugovora, izjava i sporazuma, već i zbog preskupe javnobeležničke tarife, malih izdvajanja u državni budžet iako se ogroman deo sredstava od sudske takse za overe prelio notarima, za sada nema informacija da li se nešto menja i u pogledu notarske nagrade.

Ostaje da se vidi da li će advokati nastaviti protestna okupljanja ispred Ustavnog suda Srbije, započeta pre dva meseca zbog toga što još nije zakazana sednica povodom inicijative AKS za ocenu ustavnosti zakonskih odredaba o notarima.

Sudeći po objavama na sajtu “Protest advokata”, advokati u Loznici bili su među najaktivnijim, a jedan od braniča u tom gradu kao moto svog izlaska na ulicu ispisao je na transparentu citat velikog Meše Selimovića : “Boj se ovna, boj se go…, a kada ću živjeti?“.

sporazum

Preuzeto sa sajta protestadvokata.org
http://protestadvokata.org/wp-content/uploads/2015/01/sporazum-i-usaglasene-izmene-ZOJB-i-seta-pratecih-propisa.pdf

FOTO: Preuzeto sa sajta protestadvokata.org

Prijatelji sajta