Протестују поштари, пољопривредници, придружују се адвокати…

Извор: Н1, Нова

Адвокатура не сме да ћути, треба да формулише предлоге за унапређивање и стварање система који заиста служи за добробит грађана“, рекао је адвокат Лука Јоавановић, позивајући колеге на протестну скупштину 25 новембра испред Правног факултета у Београду

Протестни одбор адвоката најавио је 17. новембра да се адвокати придружују поштарима, који су у штрајку већ неколико дана, и упутили позив адвокатима на протестну скупштину Адвокатске коморе Београда (АКБ), прву од 2021. године када је изгласана обустава рада.

Протесте су први започели радници Поште Србије, а потом пољопривредници од 13. новембра незaдовољни својим положајем.

Протести поштара и пољопривредника Запослени у Пошти Србије траже повећање зарада у износу од најмање 30 одсто и најaвљују протесте до испуњења захтева.
Телевизија Н1 јавља да је почело дисциплинско кажњавање поштара који не одустају од штрајка и обуставе рада, изрицањем мере „привремено удаљење с посла“. Стефан Митровић, радник Поште, рекао је за Н1 да је руководство Поште Србије почело с мерама репресије и да су у одређеним поштама почели да деле дисциплинску меру „привремено удаљење с радног места“. Додао је да његове колегинице и колеге не прихватају та решења и не потписују их.
С друге стране пољопривредници током протеста блокирају путева код Новог Сада и још неколико места у Војводини. Они траже: укидање акциза на гориво, субвенције по хектару за биљну производњу – 35.000 динара, најкасније до 31.3. текуће године; Премија за млеко 19 динара по литри; Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити; Брисање пољопривредника из кредитног бироа; Подстицаји за приплодне млечне краве – 40.000 динара по грлу; Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве – 100.000 динара; Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу; Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза!) -25.000 динара по грлу; Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривреднике.

Адвокати најављују излазак на улице од 25. новембра, одржавањем протестне скупштине испред Правног факултета у Београду.

Адвокати дижу глас због низа неуставних и по грађане и друштво у целини веома штетних закона, драматичне ерозије правног система државе са несагледивим дугорочним последицама.

Адвокат Мирослав Живковић позвао је све колеге да дођу на скупштину истичући да је стање у адвокатури, судству и тужилаштву неиздрживо.

„Сматрамо да адвокати треба да наставе борбу за праведнији систем. Редовну адвокатску Скупштину нисмо имали од маја 2021. године. Адвокатска власт избегава ове скупштине како се не би износили негативни ставови против режимског правосуђа“, рекао је Живковић.

Подсетио је да је у децембру 2021. била ванредна Скупштина на којој је изгласана обустава рада, и коју су покушали да „опструишу“ заказивањем на радни дан.

Он је, на конференцији Протесног одбора адвоката у Медијацентру под називом „Адвокати се придружују поштарима“, упозорио на све проблеме са којим се сусрећу, „попут афера, нетранспарентност рада судова, кршења основних људских права и прогона тужилаца који хоће да мисле слободно и независно“.

Адвокат Лука Јовановић истакао је, да због чувања угледа адвокатуре, као струка и појединци немају право да ћуте.

„Ми живимо у овом друшту и видимо шта се догађа, и због тога што је то наша дужност не смемо да ћутимо. Позивам колеге да својим доласком формулишемо наше предлоге за унапређивање и стварање система који заиста служи за добробит грађана“, рекао је он.

У свом излагању он се осврнуо и на Нацрт закона о парничном поступку.

„Нацрт закона о парничном поступку, који је био каписла која је покренула београдску адвокатуру после дужег времена, и верујем да кад се види шта се налази у овом нацрту то може да уради и сада, јер све што се сада налази налазило се и 2021. године“, рекао је он истичући да су све измене су козметичке.

Пријатељи сајта