Војвођански паори протестовали испред Скупштине Србије тражећи повлачење Нацрта закона о пољопривредном земљишту

IMG_3758 (2)

Фото: Порота-реч грађана

ПАОРИ ПОЗВАЛИ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ДА НЕ ПОТПИШЕ ЗАКОН УКОЛИКО ГА СКУПШТИНА УСВОЈИ

Војвођански паори претестовали су испред Скупштине Србије, тражећи да се из процедуре повуче Нацрт закона о пољопривредном земљишту који омогућава да инвеститори, домаћи и страни, уписани у Регистар пољопривредних газдинстава у активном статусу, добију у закуп 30 посто обрадивог земљишта у државној својини у свакој општини на период до 30 година.
На протесту је указано да ту земљу сада закупљују и обрађују наши паори и ако без ње остану, њиховим породицама прети егзистенцијална пропаст, а тиме и селима генерално.
Пољопривредници су позвали председника Србије Томислава Николића да не потпише и да врати овај закон, уколико га Скупштина усвоји.
Више од 300 војвођанских паора, како јавља Н1, окупило се испред Скупштине, јер сматрају да се предложене измене закона „доносе у корист великих инвеститора док ће мала и ситна пољопривредна газдинства бити уништена“.

Протест пољопривредника подржао је и Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
„Послушна скупштинска већина намерава да изгласа измене Закона о пољопривредном земљишту које ће омогућити премијеру да 30 посто државног земљишта у Војводини, директном погодбом, тајним уговорима и испод цене да великим страним корпорацијама и наша породична газдинства претвори у јефтину, најамну радну снагу“, саопштио је Покрет “Доста је било“.

„Кажу, тог дана када закон прође у Скупштини, моћи ће да продају тракторе и зато су против измена закона и траже његово повлачење“.
Пољопривредници , по извештавању Н1, нису дошли тракторима у Београд а протестовали су у Косовској улици, испред улаза у парламент.
Паорима се прикључио и војвођански премијер Бојан Пајтић, чланови покрајинске владе и посланици из покрајине а у једном тренутку седницу Скупштине Србије, која је била у току, напустили су посланици опозиције да би паорима пружули подршку.
„Не само да ћемо се противити овом закону, већ ћемо инсистирати да председник државе не потпише овај закон, ометаћемо примену закона, кад дођемо на власт раскинућемо све уговоре који буду потписани на основу њега“, рекао је Пајтић окупљеним пољопривредницима у Косовској улици, иза зграде парламента.
Он је рекао да је предложени закон „пљачкашки“, да ће омогућити да, уместо да 100 милиона евра годишње прихода оде у кућне буџете 15.000 до 20.000 породица широм Србије, тај новац оде „у џепове пет-шест тајкуна блиских режиму“. (Цео извештај прочитајте на сајту Н1)

Извор: Н1

Пријатељи сајта