Овчара: окривљени на слободи до правоснажне пресуде

АПЕЛАЦИОНИ  СУД  ОДРЖАО  НОВУ СЕДНИЦУ  О  ЖАЛБАМА НА НЕПРАВОСНАЖНУ ПРЕСУДУ  У „СЛУЧАЈУ ОВАЧАРА“

У Апелационом  суду у Београду   завршен је нејавни део поновљене седнице о жалбама на првостепену пресуду у „случају Овчара“, којом  су 13  бивших територијалаца Вуковара осуђени на укупно 193 године по оптужбама за  ратни злочин према ратним заробљеницима  21. новембра 1991. године на пољопривредном добру „Овчара”  код Вуковара, током оружаних сукоба у Хрватској.

Поступак се понавља јер је у току прошле године Уставни суд Србије усвојио уставне жалбе окривљених на повреде права на правично суђење, после чега је Врховни касациони суд усвојио њихове захтеве за заштиту законитости и наложио понављање поступка у апелацији.

На јавном делу нове седнице одбрана је  изнела предлог за отварање претреса и завршено је извештавање о свим  жалбама на сада  неправоснажну првостепену пресуду. Суд ће одлуку о свему донети на нејавном делу седнице.

 Адвокати  Снежана Ковачевић и Рајко Јелушић предложили су да буде отворен претрес  у односу на њихове брањенике Предрага Милојевића  и Мирослава Ђанковића, како су навели „због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања “.   Образложене нове доказне предлоге, Снежана Ковачевић је  објединила у књигу  и у пет примерака предала свим члановима већа. Браниоци Ковачевић и Јелушић предлажу, између осталог, саслушање и суочење двојице сведока-сарадника, наводећи  „да се искази сведока сарадника међусобно разликују о одлучним чињеницама и да барем један не говори истину “.

-У односу на једног сведока-сарадника у међувремену су донете две правоснажне пресуде из којих произлази да није говорио истину-каже Ковачевић

Будући да је другостепени поступак у току и да пресуда није правоснажна, веће апелационог суда одлучило је да прекине издржавање казни  окривљеним Мирољубу Вујовићу, Станку Вујановићу, Предрагу Милојевићу, Ђорђу Шошићу, Мирославу Ђанковићу и Саши Радаку, који су у затвору  једанаест и по  година, а поједини око десет година, будући да су већина  ухапшени у  јуну и децембру 2003 , а  двојица почетком 2004. односно 2005. године.

-То значи да се они у даљем поступку бране са слободе, а мере обезбеђења присуства – забрану напуштања боравишта и  обавезу да се једном месечно јављају надлежној полицијској станици- каже адвокат  Снежана Ковачевић.

По  судској одлуци ова шесторица  окривљених  у четвртак су  пуштени из затвора, а период који су тамо провели углавном је за годину-две  мањи од две трећине  казне коју им је изрекао Виши  суд  док су остали издржали у целости или више од две трећине затворске казне на које су осуђени, сада првостепено.

Пресудом изреченом 12. марта 2009. године, од укупно 18 окривљених који су били обухваћени оптужницом,  тринаесторо је осуђено, а  петоро је ослобођено оптужби.

Том пресудом су по оптужбама за   учествовање у малтретирању и убиству ратних заробљеника, изречене казне  по 20 година затвора некадашњим територијалцима :  Мирољубу Вујовићу,  Станку  Вујановићу,  Предрагу Милојевићу, Ђорђу Шошићу, Мирославу Ђанковићу, Саши Радаку и Ивану Атанасијевићу.

Истом пресудом по оптужбама за учествовање искључиво у физичком малтретирању ратних заробљеника,осуђени су  Милан Ланчужанин на шест година затвора, а Горану Мугоши и Предрагу Драговићу  по пет година.  По различитим оптужбама казна од 15 година затвора изречена је  Милану Војиновићу, 13 Јовици Перићу, а  Нади Калаби девет година затвора.

Сада укинутом пресудом Апелационог суда од  23. јуна  2010. године, била је  потврђена  првостепена пресуда , с тим да  је  смањена казна окривљеном Ивану Атанасијевићу на 15 година, а пооштрена окривљеној Нади Калаби на 11 година затвора.

Сви окривљени су негирали  оптужбе и тврдили да нису починили оно што  им је стављено на терет те  да их сведоци сарадници лажно терете, а многи тврде  да  уопште нису били на Овчари у време критичног догађаја.

По наводима оптужнице Тужилаштва за ратне злочине, на пољопривредном добру Овчара код Вуковара у ноћи између 20. и 21. новембра 1991. године, убијено је око 193 ратних  заробљеника, припадника хрватских оружаних снага.

Фото: Апелациони суд у Београду

Пријатељи сајта