Новинар Бркић осуђен на четрнаест месеци затвора. „Слобода говора је криминализована“, адвокат Владимир Гајић

Виши суд у Београду осудио је 11. јула новинара Милована Бркића, главног и одговорног уредника Магазина Таблоид, на казну од годину и два месеца затвора, огласивши га кривим по оптужби за кривично дело „позивање на насилно рушење уставног уређења“.

Нинић: „Правосуђе је на коленима“

-Правосуђе је на коленима. Мислим да је овде циљ да се Миловану Бркићу руинира здравље, да се он додатно уништи, девастира , да му се угасе новине, да ово буде нека врста показне вежбе за све људе који критикују власт, и да су дошла нека „вунена времена“ -казао је Нинић и додао да мисли да пресуда не може да опстане у другом степену .Нинић је такође нагласио да је поражавајуће да у Србији „вербални деликт“ може да буде кривично дело и да у Србији човек може да буде осуђен за „вербални деликт“ .
– Ово је слом правне државе. Једна потпуна девастација правосуђа, релативизација , злоупотреба провосуђа у приватне сврхе, изградња партијске драве-изјавио је, поред осталог, адвокат Иван Нинић

Адвокат Гајић: Прејака Бркићева реч и прејак мук јавности

Адвокат Владимир Гајић такође од почетка поступка изјављује „да је јасно да Милован Бркић не одговара због онога што му тужилаштво ставља на терет у оптужном предлогу, него да се овде ради о освети режима за све оно што је он писао о власти у последњих 12 година”.
-То је суштина овог кривичног поступка. Власт је искористила изјаву Милована Бркића да би га ставила у притвор и провукла кроз кривични поступак, како би му се осветили и запретили му да „спусти лопту“, и он и његове колеге, које пишу за Магазин Таблоид. Ово суђење треба да третирамо као освету власти, пре свега оног човека који овде о свему одлучује. Он више није могао да трпи оно што Милован Бркић пише о његовој власти-изјавио је адвокат Владимир Гајић
На свом твитер налогу Гајић је написао: “Ајде што је Бркић осуђен на правди Бога, али да га суд остави у притвору, човека од 67 година који је ослабио 20кг у притвору, то је сурово на сваки начин. Милио сам да Вучић није баш оволика кукавица“
„Бркића ће можда да убије прејака реч. Да ли неко још верује у уставну реформу правосуђа, независан суд и остале просере? Добродошао је повратак вербалног деликта. Слобода говора је криминализована. Наравно велике “ демократе “ опозиције и бардови слободног новинарства ..мук.“

Бркић је оглашен кривим по оптужби која га терети да је током одржавања протеста „Србија против насиља“, 8. маја ове године, „ у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“.„Милован Б. је на обраћање НН учесника скупа речима: ‘Ево чули смо сад, какав је ваш коментар господине Бркићу’, поред осталог рекао: “Никад нисам био тужнији. Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот, сваке недеље. Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила, госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића, тог злочинца који је од нас одузео сваку наду, погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана. Нема нама спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се шта се десити мора. Каква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота и да му откинемо главу“…, наведено је у оптужном предлогу Вишег јавног тужилаштва у Београду.
Милован Бркић је одмах одбацио оптужбе и тврди да поштује државу и Устав Србије и да никад није, те да никад и не би рушио Устав, нити деловао противуставно на било који начин.
Бркић и његови браниоци тврде да је он жртва „политичког прогона режима због свог новинарског рада и свог мишљења о стању у друштву“. Одбрана тврди да се Бркић у оптуженој изјави није обраћао никаквој маси, већ да је у успутном разговору с једним човеком који је снимљен мобилним телефоном, али не знајући ни да га снима нити да ће бити објављен, изнео своје лично мишљење о стању у друштву, сходно праву грађана на слободу мисли и изражавања, и да није починио ниједно кривично дело.
Бркић је признао да је изрекао и вулгарну псовку, али, како тврди, „из револта и беса због тога што га председник Србије Александар Вучић блати у јавности и оптужује за рекетирање“.
Одбрана је најавила да ће изјавити жалбу на пресуду, а адвокат Иван Нинић, један од Бркићевих бранилаца, изјавио је испред зграде Палате правде, да је Бркић осуђен за „вербални деликт“ и да је пресуда наручена на другом месту“.
Иначе, након што је изречена пресуда, новинар Милован Бркић је враћен у притвор у ком се налази дуже од два месеца, од 8. маја, кад је ухапшен, а продужен му је 5. јула за још тридесет дана.

Пријатељи сајта