Ново суђење због несавесног лечења деветнаестогодишње Јелице Радовић

У Првом основном суду у Београду у току је поновљено суђење лекарима и власници београдске приватне клинике „Децедра“, оптуженим за несавесно лечење Јелице Радовић (19) која је 2006. године преминула од сепсе после рутинске операције чукљева у тој клиници.

Оптужени су хирург-ортопед Славко Томић, анестезиолози Оливера Јеремић и Миодраг Стојановић, као и власница „Децедре“ Светлана Сремчевић.

Због рутинске операције чукљева Јелица Радовић се у клинику „Децедра“ јавила 5. септембра 2006. где јој је истог дана и обављена. Већ сутрадан родитељи су приметили да је њиховој ћерки лоше, а кад је 8. септембра пребачена у Ургентни центар, утврђено је да има сепсу. Преминула је наредног дана.

Комисија судских вештака медицинске струке је у налазу о вештачењу навела да „нема сумње да је узрок смрти Јелице Радовић сепса“.

„Извесно је да је у току или након операције чукљева у организам оштећене ушла бактерија која је изазвала сепсу“ , закључили су вештаци у налазу које је изведено као доказ на првом суђењу.

Првостепеном пресудом која је укинута, власница „Децедре“ Светлана Сремчевић била је осуђена кривично дело несавестан рад у служби на годину дана затвора, условно на четири године, а лекарима су биле изречене затворске казне у трајању по петнаест месеци и две године забране рада у струци.

Апелациони суд је 2013. године укинуо пресуду и наложио ново суђење.

Пријатељи сајта