Представници АКС и Министарства правде сачинили предлог измена прописа о нотарима

unnamedСтручни тимови Адвокатске коморе Србије и Министарства правде саопштили су после састанка одржаног 8. јануара да је постигнут споразум о изменама Закона о јавном бележништву и одредаба пратећих закона, због којих од почетка примене у септембру 2014, адвокати у целој држави протестују уз обуставу рада.

Измена закона само је један од захтева које су адвокати истакли на почетку протеста. Тражили су и измене прописа из области пореске политике и договор о моделу умањења вишеструко увећаних паушалних пореза адвокатима за 2014. годину, као и смену министра правде Николе Селаковића, уз образложење да су “дрскост, ароганција, некомпетентност, те понижавајући однос према адвокатури од стране господина Селаковића незапамћени у историји Србије”.

Представници стручних тимова нису саопштили да ли је и какав споразум постигнут о осталим захтевима адвоката.

Скупштина Србије требало би да усвоји предлог измена закона, по хитном поступку, до краја јануара.

Скупштина АКС, која је пре четири месеца и донела одлуку о ступању у протест, једина је овлашћена да одлучи и о његовом престанку, а како је најављено, УО АКС ће предложити да седница буде одржана већ наредних дана.

О јавнобележничкој тарифи ни речи

Јавнобележнички модел који је Србија увела 1. септембра 2014, оштро је критикован не само због монопола нотара код сачињавања уговора о промету непокретности и других врста грађанских уговора, изјава и споразума, већ и због прескупе јавнобележничке тарифе, малих издвајања у државни буџет иако се огроман део средстава од судске таксе за овере прелио нотарима, за сада нема информација да ли се нешто мења и у погледу нотарске награде.

Остаје да се види да ли ће адвокати наставити протестна окупљања испред Уставног суда Србије, започета пре два месеца због тога што још није заказана седница поводом иницијативе АКС за оцену уставности законских одредаба о нотарима.

Судећи по објавама на сајту “Протест адвоката”, адвокати у Лозници били су међу најактивнијим, а један од бранича у том граду као мото свог изласка на улицу исписао је на транспаренту цитат великог Меше Селимовића : “Бој се овна, бој се го…, а када ћу живјети?“.

sporazum

Преузето са сајта protestadvokata.org
http://protestadvokata.org/wp-content/uploads/2015/01/sporazum-i-usaglasene-izmene-ZOJB-i-seta-pratecih-propisa.pdf

ФОТО: Преузето са сајта protestadvokata.org

Пријатељи сајта