Високи савет судства огласио одговорним судију Владимира Вучинића

РОЧИШТЕ ПРЕД ВИСОКИМ САСВЕТОМ СУДСТВА У ДИСЦИПЛИНСКОМ ПОСТУПКУ ПРОТИВ ВЛАДИМИРА ВУЧИНИЋА, СУДИЈЕ СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА

„Високи савет судства (ВСС) огласио је одговорним судију Посебног одељења Вишег суда у Београду Владимира Вучинића због јавног коментарисања својих одлука у поступку против Мирослава Мишковића“, јавио је Танјуг у извештају о рочишту поводом дисциплинског поступка Вучинићу, одржаном 24. јуна.

Рочиште је одржано по жалби Дисциплинског тужиоца на првостепено решење Дисциплинске комисије којим је утврђено да „Вучинић није починио тежи дисциплински прекршај“, у вези коментара изнетим у медијима поводом својих одлука: прве- о привременом враћању пасоша Мишковићу за путовање у Лондон, и друге- да му не врати пасош за путовање у Рим.

Одлуком ВСС-а Вучинић је „оглашен одговорним већином гласова чланова Савета за дисциплински прекршај због давања коментара о судским одлукама и поступцима у средствима јавног информисања на начин супротан закону и Судском пословнику“.

-Од осам присутних чланова Савета седам је гласало за, а један против. Министар правде није учествовао у доношењу ове одлуке, а седница ВСС је била отворена за јавност-пише у овој информацији.

Дисциплинска комисија је крајем октобра прошле године, после два одржана рочишта по дисцилинској пријави против судије Вучинића, одбила предлог Дисциплинског тужиоца за вођење дисциплинског поступка.

Дисциплински тужилац је на ту одлуку уложио жалбу Високом савету судства.

Дисциплинску пријаву против судије Вучинића поднео је председник Вишег суда у Београду у мају прошле године, због тога што је, како је у пријави наведено, „супротно закону и Судском пословнику, као председник судског већа у поступку против Мирослава Мишковића, коментарисао у медијима своје одлуке о привременом враћању пасоша Мишковићу и тиме нарушио углед судства у јавности“.

По тој дисциплинској пријави је у октобру прошле године одржано рочиште пред Дисциплинском комисијом Високог савета судства, када се о пријави изјаснио судија Вучинић, одбацивши све наводе.

Вучинић је тада изјавио да је председник Вишег суда Александар Степановић од њега „захтевао да опозове своју одлуку, донету у процесу Мишковићу да окривљеном привремено врати пасош због службеног путовања у Лондон“, а да је он одбио да то учини само због тога јер је до краја бранио своју судијску одлуку од које није хтео да одустане ни по цену тадашњег положаја и функције.

Оспоравајући дисциплинску пријаву, навео је да је „у изјави за медије, када су га нападали, само навео да је поступио по закону, користећи своја уставна и законска права као и сваки грађанин у неком другом поступку“.

-Као судија остајем при својој одлуци-казао је пре осам месеци пред Дисциплинском комисијом Владимир Вучинић. -Сматрам, истакао је, да нисам починио било какав дисциплински прекршај, нисам прекршио ниједну уставну, законску, ни подзаконску одредбу, а принципи, Етички кодекс и друга законска начела, су мој начин живота.

– Уважене дициплинске судије, онако како ја то видим, не “судите“ само мени, нити функцији коју још увек представљам. Ви овде судите слободи говора и изражавања, поштовању људских права, слободи медија и опростите ми на још једној слободи – судите себи!-речи су којима се Вучинић обратио тада колегама у Дисциплинској комисији.

Поводом навода из дисциплинске пријаве, Вучинић је казао да се његова „одговорност предлаже због тога што је за некога тежак дисциплински прекршај то што је један судија за медије, када су га нападали, изјавио да је поступио по закону, да је користио своја уставна и законска права као и сваки грађанин у неком другом поступку, или да је одбио неки предлог странке“.

Вучинић је напоменуо да је „несхватљиво да се то дешава у овој земљи која прокламује највише цивилизацијске и друштвене вредности“.

-Иницирањем и настављањем овог поступка, наставља се „непринципијелна“ и једнострана пракса, која се негативно одражава на мој рад, судијску независност и самосталност. Исто доживљавам новим директним притиском, који очигледно има за циљ да ме натера да одустанем од даљег залагања за поменуте професионалне вредности, чак и када сматрам да су нечијим поступцима угрожене, али и више од тога, као покушај да се заменом теза, представи да су управо моје активности те које то нарушавају –нагласио је Вучинић у излагању пред Дисциплинском комисијом 10.октобра 2014. године.

Председник београдског Вишег суда Александар Степановић је дисциплинску пријаву поднео у мају прошле године. Пре тога, у децембру 2013, судија Вучинић је Високом савету судства поднео притужбу против председника Вишег суда , жалећи се да је вршио притисак на њега да опозове своју одлуку да врати пасош Мишковићу ради службеног путовања у Лондон. Високи савет судства је одбио притужбу судије Вучинића, као неосновану.

Крајем децембра 2013. судија Вучинић је остао без функције председника Посебног одељења Вишег суда у Београду, а медији су такав след прокоментарисали као његову смену. Из Вишег суда је тада, такође пре око годину и по, саопштено да су нетачни наводи о смени, већ је реч о томе да је одлуком о годишњем распореду послова за шесторо судија, међу којима и Вучинић, престала дужност руководилаца председника одељења у том суду.

У наставку можете прочитати целокупно излагање судије Вучинића од 10. октобра 2014. године пред Дисциплинском комисијом ВСС.

Пријатељи сајта